Как да изберем перфектната дървена входна врата?

Що се отнася до външните врати определено дървото печели наградата за външен вид. Дървените врати са красиви, естествени и изискани. Фурнированите входни врати на Борман. Само с врата или с зял комплект включващ и рамка, можете да избирате от няколко вида дърво, предназначени да изглеждат максимално естествено, когато бъдат поставени . дъб, череша, орех, махагон, клен, ела, бор.

Съветите на stationplast.com как да изберем добра блиндирана врата.

                Особености

Що се отнася до дървените врати, които предлагат от Борман България, те са изключително уязвими към влагата и сълнцето, на което са подложени и затова трябва да се поддържат с трайно покритие. За щастие в днешно време повечето врати са изработени от специални конструкции, които да минимизират изкривяването и движението на вратата като я прави по – издръжлива на времето. Но трябва да се има предвид и факта, че материалите, от които е изградена тази конструкция могат да бъдат лесно повредени особено ако са от по – тънките затова трябва да се консултирате с професионалист, който да ви насочи.

                Дизайн

Ако искате вие сами да проектирате собствената си входна врата, то можете да нахвърляте идеите си и да се обърнете към магазин, в който знаете, че предлагат врати от местен производител, с който ще могат лесно да ви свържат, за да изготвят вашата перфектна врата. В някои големи магазини, за жалост рядко срещани в България, също можете да се обърнете към служителите и да отправите подолна молба, за да изготвят това, което вие сте изградили като идея като, разбира се, ви помогнат с мостри с цветове и материали, за да могат доколкото е възможно да ви улеснят.

                Цени

Солидните дървени врати са най – скъпият вариант, когато говорим за направени от дърво модели. Повечето обикновено са над 500 лева за не толкова стабилни и дебели врати, а максимумът в цените може да стигне и 3000 лева.

Финализиране

Повечето компании няма да ви предложат готова, напълно завършена врата. Вратата обикновено се шлайфа със специална машина, а след това се довършва и с шкурка преди да ви бъде доставена. Това е така, поради простата причина, че това ще я защити за максимално дълго време от промените в температурата и влажността, което може да причини изкривяване, огъване или гниене на самата врата. Ако все пак искате да вземете вратата веднага и се откажете от тези последващи процедури, които е възможно да отнемат няколко дни, за да ги направят, то трябва да се уверите, че преди да бъде закупена от вас, вратата е била държана в добре вентилирана, чиста и суха среда, която е далеч от слънчева светлина и не е лежала върху бетонен под. Уверете се, също, че когато пристигне в дома ви също няма да се наложи тя да бъде поставяна на бетонна повърхност.

Все пак преди да пристъпите към закупуването на врата можете да помолите в магазина Борман, от който предпочитате да направите покупката си да ви предоставят няколко мостри, които да занесете вкъщи и да прецените кое най – много би отивало на вашия дом и кое би го завършило, защото всеки вид дърво си има специфика. Ако искате класически вид на вратата си то повечето дървета биха стояли добре, но ако искате например модел, на който лесно ще може да се рисува и вие сами да добавите нещо – определено идеалната затова е тополата. Точно затова е най – добре да прецените имайки мостри в ръцете си, става най – лесно. В по – големите магазини дори продават комплекти от различни мостри, за да улеснят клиентите си.

Как да изберем най – добрият модел външна врата за нашия дом

Външните врати са входа към дома и техният външен вид и стил могат да допринесат значително за цялостното усещане на къщата. Независимо дали търсите изисканост, елегантност, уникален дизайн, винаги има подходящ стил, който да ви донесе желаната визия.

                Стилови съображения

Преди всичко, когато закупувате входна врата трябва да вземете предвид архитектурата на вашия дом. Изберете стил, който да допълни дизайна на дома. Например повечето панелни врати са подходящи за жилища, които са изградени по по – старомоден модел и носят вкуса на отминалото време, докато цветните, ярки, дървени врати отиват на модерни домове и им придават нотка уникалност. Детайлите около дръжките, ключалките и всичко останало могат също да бъдат така избрани, че да съотвестват на декора на дома. Стъклени елементи могат също доста успешно да бъдат включени, за да се подобри визията на вашата врата особено когато говорим за предна такава, а не за външна врата, която води към задния двор. Стъклата могат да бъдат правоъгълни или с друга форма като овал или цвете например, а самото стъкло може да има текстуриран дизайн. Прозорците, които са разположени отстрани до вратата се наричат „странични източници на светлина“, а ако има прозорец над вратата – „траверс“. Тук също има решения, които трябва да вземете като например какво точно да бъде стъклото. Някои хора се спират на леки и тънки стъкла докато изборът на други клиенти е масивно, стабилно и много дебело стъкло, за да не може да бъде счупено лесно и да не пропуска топлината от дома да излиза навън и да причинява топлинни загуби. Материалите, от които могат да бъдат изработени вратите също са важни.

                Стилове при външните врати

Има много и различни стилове при външните врати, но най – често срещаните са панелните, т.нар. „флъш“ врати, френски, холандски и плъзгащи се.

                Панелни врати

Панелните врати се наричат така, защото са имат панели, заобиколени от по – дебели релси и греди, което дава на вратата един по – текстурен вид. Гредите са разположени вертикално по левия и десния ръб, релсите са хоризонталнити дъски на вратата. Панелните врати са най – традиционният тип врати и могат да бъдат построени с различен брой панели и източници на светлина. Най – често разпространените и купуваните са изработени от масивно дърво и се състоят от четири или шест панела, но са налични и мултипанелни врати, които са с по повече. Нека не забравяме, че могат да се намерят и врати от стомана и стъклопласт, които отлично, почти перфектно да имитират вида на дървена панелна врата.

                Вратите „Флъш“

Тези врати имат изцяло плоска повърхност без каквито и да било панели по нея. Най – често те стоят малко по – изпъкнали на фона на панелните например. Това е защото обикновено са с твърдо тяло или са изработени от доста дебел материал, който им придава тази изпъкналост. Най – често материалите са алуминий, стомана, стъкопласт. Ако желаете, от Борман към вратата могат да бъдат добавени прозорци и други детайли.

                Френски врати

Френските врати обикновено са две, окачени една до друга с дръжки в средата. Когато се използват за външни врати то най – често водят до задния двор или някое широко пространство. Състоят се главно от правоъгълни прозорци и често се продават във вече изготвени варианти, трудно може да добавите свой собствен дизайн тук. Френските врати обикновено се предлагат изработени от дърво или стъклопласт като дървото може да бъде от най – различни видове.