Видове материали на входните врати

Допреди няколко години разнообразието от входни врати беше значително по – ограничено и малко, отколкото е сега. Днес на пазара се срещат най – различни видове както по отношение на материала, от който са изработени, така и от гледна точка на моделите, цветовете и цените.

Ако скоро ви предстои покупка на нова врата за вашия дом ние можем да ви помогнем като ви представим някои от най – разпространените материали, от които се правят входните врати в днешно време (това трябва да е и основният ви критерий, когато избирате продукта).

Едни от най-добрите блиндирани врати на пазара в България са турските. Вижте и допълнителна информация за тях.

 Ще започнем с широко разпространените врати, направени от дърво. Класическо решение. Това е вероятно най – разпространеният материал, от който са направени повечето входни врати.

Описанието им обаче не се изчерпва дотук. Дървените врати биват направени от най – различни видове представители на флората. Срещат се изработки от дъб, череша, орех, махагон, ела, бор, клен и други видове. Плюсът на този вид врати е, че за разлика от стоманените тези няма как да се разширяват и свиват и по този начин да се изкривят. Цената варира според дебелината, която се търси, тук вече сами трябва да прецените от каква имате нужда. Естествено, ако се нуждаете от по – тънка врата цената също ще е по – ниска. Този материал е предпочитан и заради красотата си. Разнообразието на дървени врати е огромно и заради това, че дървото е лесно за обработка и могат да се направят специални детайли, които да отговарят на желанията на клиентите. Някои фирми предлагат изработка на дървени врати с дизайн по ваш избор.

Ако сигурността и издръжливостта са основните неща, които търсите във вратата, то определено нашият съвет е да се насочите към стоманата.

Стоманените врати са много по – силни от тези от дърво или стъкло и можете да бъдете сигурни, че няма да се счупят лесно. Всички врати от този тип имат дървена вътрешна рамка за още по – голяма здравина. Като единствен минус можем да посочим това, че вратите са покрити с полиестерни покрития, които изискват лека освежаване и пребоядисване от време на време.  Цената им отново варира според дебелината и здравината, която търсите.

Вратите от стъклени влакна, т.нар. fiberglass са едно много умно решение.

Първият им плюс е, че са идеални за сурови климатични условия (нека си припомним, че много изолации са направени именно от този материал) и не изискват почти никаква поддръжка. Могат доста добре да имитират дървените врати. Другите плюсове на този вид врати са дългата им издръжливост и изключително примамливата цена, което ги нарежда сред едни от най – търсените в днешно време.

За този вид сме почти убедени, че няма как да не сте го чували и да не сте запознати. Става въпрос за алуминиевите врати.

Решението на много хора, когато решат да сменят или тепърва да поставят врати в дома си. За разлика от другите, тези врати се правят по поръчка, за да е сигурно, че ще паснат перфектно на мястото, за което са предназначени. Разнообразието от модели и видове тук е огромно. Както откъм цветове, така и откъм дизайни. Друг плюс е, същото както при предишния вид, който разгледахме, че не се изисква никаква поддръжка. Поне 20 години на вратата няма да ѝ има абсолютно нищо. Понеже е направена от алуминий, страховете, че някоя част може да ръждяса са абсолютно излишни. За разлика и от стоманените врати – няма нужда да пребоядисвате освен ако просто не сте решили, че цветът ви е омръзнал и искате да го промените. Единственият минус е, че алуминиевите врати не са чак толкова евтини като например някои дървени.

Решението, коя врата е най – подходяща за дома ви е изцяло ваше. В тази статия са някои от основните насоки при направата на подобен избор.